Stiri
Şase medalii şi locul I pe naţiuni la Olimpiada Balcanică de Matematică pentru seniori(07.05.2010)
Lotul olimpic de matematică al României a obţinut 6 medalii (două de aur şi patru de argint) şi locul I pe naţiuni, la a XXVII-a ediţie a Olimpiadei Balcanice de Matematică pentru seniori, desfăşurată în perioada 2 - 7 mai, în Republica Moldova, la Chişinău.
Medaliile de aur au fost obţinute de Radu Bumbăcea (Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu" din Bucureşti) şi Octav Drăgoi (Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti). Gabriel Pădurariu (Colegiul Naţional „Grigore Moisil" din Oneşti), Omer Cerrahoglu (Colegiul Naţional „Vasile Lucaciu" din Baia Mare), Filip Andrei Chindea şi Ştefan Ivanovici (ambii elevi ai Liceului Internaţional de Informatică din Bucureşti) au intrat în posesia medaliilor de argint.
La ediţia din acest an au luat parte peste 130 competitori din 20 de ţări (11 în concurs şi 10 cu statut de invitat). Olimpiada Balcanică de Matematică (OBM) are statut de concurs regional. Fiecare stat participant, cu excepţia celui organizator, are dreptul să înscrie în concurs o echipă formată din maximum 6 elevi din învăţământul liceal, a căror vârstă nu depăşeşte 20 de ani la data desfăşurării competiţiei.
Prezenţa la proba de limba şi literatura română din cadrul evaluării naţionale la clasa a VIII-a(05.05.2010)
La prima probă din cadrul evaluării naţionale pentru elevii de clasa a VIII-a - proba scrisă la limba şi literatura română - desfăşurată marţi, 4 mai, au participat 195.633 elevi (96,69%) din totalul de 202.324 raportaţi ca înscrişi de inspectoratele şcolare judeţene. Un elev a fost eliminat din examen din cauza tentativei de fraudă, în timp ce 6.686 elevi au absentat. Potrivit Metodologiei de organizare şi desfăşurare a evaluării naţionale la clasa a VIII-a, aceştia pot susţine proba într-o sesiune ulterioară. Cei mai mulţi participanţi s-au înregistrat în municipiul Bucureşti (12.710), Suceava (8.174), Iaşi (8.132) şi Prahova (6.999).
Proba de limba şi literatura română este urmată, joi, 6 mai, de proba scrisă la limba şi literatura maternă, iar în data de 12 mai, de proba scrisă la matematică. La proba scrisă de mâine, 6 mai, care se desfăşoară în 18 judeţe, sunt aşteptaţi să participe 9.408 elevi (8.513 elevi - limba maghiară, 786 - limba germană, 50 - limba slovacă, 15 - limba sârbă, 14 - limba ucraineană, 30 - limba rromani). Examenul începe la ora 12.00 şi durează 120 de minute.
Media generală obţinută la evaluarea naţională constituie unul dintre criteriile pentru admiterea în învăţământul liceal de stat. Pentru absolvenţii din promoţia 2010, media de admitere este o medie ponderată, în care media generală obţinută la tezele cu subiect unic din clasa a VII-a are o pondere de 25%, media generală la evaluarea naţională din clasa a VIII-a are o pondere de 25%, iar media generală de absolvire a claselor a V-a - a VIII-a are o pondere de 50%.
Rezultate finale la proba de evaluare a competenţelor digitale din cadrul examenului naţional de bacalaureat(05.05.2010)
Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE) a finalizat centralizarea datelor privind desfăşurarea probei de evaluare a competenţelor digitale (19-29 aprilie) din cadrul primei sesiuni a examenului de bacalaureat 2010. Conform datelor furnizate de inspectoratele şcolare judeţene, la această probă au fost evaluaţi 206.101 elevi (97,17%) dintr-un număr total de 212.088 elevi înscrişi. Doi elevi au fost eliminaţi din examen pentru tentativă de fraudă, iar 5.985 nu au susţinut proba. Dintre aceştia, în cazul a 5.123 de candidaţi a fost recunoscut şi echivalat certificatul ECDL, în conformitate cu prevederile stabilite de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.
Din totalul candidaţilor evaluaţi (206.101), 11.068 (5,22%) elevi au obţinut certificate de competenţe la nivel de începător, 48.619 elevi (22,98%) au intrat în posesia certificatelor care atestă utilizarea computerului la nivel mediu, 67.949 elevi (32,04%) au obţinut certificate de utilizator avansat, iar 78.465 elevi (37%) certificate de utilizator experimentat.
Următoarea rundă de probe orale - ultima - din această sesiune este programată în intervalul 31 mai - 4 iunie (evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă modernă - proba C).
Ministrul Educaţiei a participat astăzi, 4 mai, la şedinţa Comisiei de învăţământ a Camerei Deputaţilor
Ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Daniel Petru Funeriu, nu a putut participa astăzi, 4 mai, la dezbaterea organizată de federaţiile sindicale din învăţământ, la Palatul Parlamentului, deoarece în acelaşi interval orar, proiectul Legii Educaţiei Naţionale era discutat în Comisia de învăţământ a Camerei Deputaţilor.
„Regret faptul că aceste evenimente s-au suprapus. Am considerat de cuviinţă că trebuie să particip acolo unde datoria de ministru o impune şi anume la discuţiile Comisiei de învăţământ. Resping acuzaţiile că prezenţa mea la lucrările Comisiei ar reprezenta un semn de dezinteres faţă de dezbaterea sindicatelor. Proiectul Legii Educaţiei Naţionale reprezintă un pas important în dezvoltarea societăţii româneşti, motiv pentru care rămân în continuare deschis unui dialog constructiv pe acest subiect. Sper să avem sindicatele din învăţământ parteneri în finalizarea acestei legi atât de importante pentru România", a declarat ministrul Daniel Petru Funeriu.
|