Articole


"Am discutat cu elevi si studenti romani care studiaza in Marea Britanie, Elvetia, Italia, Germania si Statele Unite. Toti considera invatamantul din aceste tari superior celui din Romania din urmatoarele motive: numarul de obiecte studiate este mai mic, dar relevant pentru ceea ce vor elevii sa studieze, deoarece implica mai multe optionale decat obiecte din trunchiul comun; programa pentru activitati extrascolare este obligatorie, adica fiecare elev/ student trebuie sa-si aleaga un numar minim de activitati extrascolare, la alegere - de exemplu, in scolile din Anglia (gimnaziu sau colegiu) fiecare elev isi alege cel putin doua activitati extracurriculare, din orice domeniu care ii place; profesorii sunt foarte rabdatori, fiind dispusi sa explice de mai multe ori ceea ce elevii nu au inteles si nu se enerveaza, nu tipa, nu jignesc; este mai multa disciplina in scoli, mult mai multa strictete si toata lumea respecta regulile, care sunt obiective, normale. In ceea ce priveste continutul, acesta este axat mai mult pe activitati practice si mai putin pe teorie. Volumul informational este mai mic. Se respecta proportia de 2 la 1: daca 10 minute se explica teoretic o notiune, un fenomen etc., 20 de minute se va lucra practic - exercitii, creatii, rezolvari, experimente - cu acea notiune sau acel fenomen. Nimic nu se invata pe de rost. Evaluarea este obiectiva, mai ales cea de la examene, realizata de evaluatori specializati. Profesorii sunt platiti mult mai bine, suficient pentru a fi motivati sa lucreze cu multa raspundere. Motivele sunt mult mai numeroase, dar ma opresc aici".
prof. Carmen Zaharia, Colegiul "Ion Borcea" Buhusi

"Eu nu incurajez pe nimeni in nicio directie! Fiecare trebuie sa ia decizia care il aranjeaza cel mai bine. Dar, daca ar trebui sa aleg acum unde sa-mi fac studiile as demara astfel: - as lua clasamentele oficiale ale universitatilor din Europa (si nu numai) si rezultatele acestora in ultimii 10 ani pentru a vedea ce palmares au; - m-as uita ce pretentii financiare au si ce burse ofera acestea - cu salariile romanesti nu pot fi tinuti in facultate niste copii (ma refer la marea masa; geniile nu rasar dintre potentatii Romaniei); - as studia cu mare atentie conditiile oferite! Cu siguranta, conditiile de studiu, cazare, masa, entertainment difera semnificativ de cele de la noi pentru niste preturi egale; - aplicatiile on-line reprezinta o mare cucerire a ultimilor ani, sparg toate barierele. Atunci, de ce sa ne mai restrangem aria de actiune la aceasta tara? De ce sa nu profitam? Destul am fost izolati! - contactul cu alte culturi este foarte important in formarea tinerei generatii. Altfel, vom ramane toata viata produsele unei culturi socotite de unii din Europa "mica"; - as studia sistemele de evaluare! La o mare universitate stii sigur ca notele reprezinta nivelul pe care l-ai dobandit pana in acel moment! Din cultura altora nu face parte intervenetiile pe langa profesori...sau ancheta studentilor! - as studia cu si mai mare atentie ce perspective imi deschide diploma obtinuta si, nu in ultimul rand, cu ce salarii."
Angela Sterpu - inspector proiecte si programe comunitare la Inspectoratul Scolar Bacau
Roxana Neagu
Ion Fercu


23% promovabilitate la bacalaureatul de toamna

Bacalaureatul de toamna a ajuns la final. S-au afisat si rezultatele iar concluzia este una singura: dezastru. Din 1.866 de candidati inscrisi, doar 23 la suta au reusit sa promoveze examenul. Mai grav este faptul ca multi dintre elevii respinsi nu au reusit sa ia nici macar o nota de 5 la una din cele trei materii scrise. Au fost licee in care la obiectele de baza, precum limba romana, matematica sau istorie, s-au luat note de 1 si 2. Cei nemultumiti au depus contestatii, dar sunt slabe sanse ca dupa reevaluarea lucrarilor situatia sa se schimbe radical.
S-au afisat rezultatele si la sesiunea a doua a examenului de bacalaureat. In dupa-amiaza zilei de 5 septembrie, cei 1.866 de candidati inscrisi au putut afla ce note au obtinut. Ca si in vara, promovabilitatea a fost una foarta mica: doar 23,06 la suta. "In final au fost prezenti 1.665 de candidati, iar 7 dintre ei au fost eliminati pentru tentative de frauda. Dupa corectarea lucrarilor, 1.274 de elevi au fost respinsi si doar 384, declarati admisi", a declarat prof. Nicu Harasemciuc, presedintele comisiei de examen.

Note sub 5 la obiectele de baza

Matematica, biologia, fizica, limba si literatura romana, in general materiile sustinute la probele scrise, le-au creat candidatilor cele mai mari batai de cap. Sunt licee unde s-au obtinut in continuare note de 1, 2 si 3 la aceste obiecte, considerate de baza in pregatirea elevilor. Niciun absolvent de clasa a XII-a care a dat examenul de bacalaureat in toamna nu a reusit sa obtina o medie generala de 10 si nici de 9. Doar trei dintre ei au luat examenul cu nota peste 8, iar 987 au luat note sub cinci.

Colegii cu promovabilitate foarte mica

Exemplele sunt multe. Colegiul Tehnic "D. Mangeron" Bacau a avut inscrisi 100 de elevi si doar 8 dintre ei au reusit sa ia examenul. Dintre cei respinsi, 14 au obtinut note peste 5, iar primul declarat admis a avut o medie generala de doar 6.56. In rest, note de 1.1 la matematica si 1.8 la romana. Colegiul Teoretic "H. Coanda" a avut aceeasi situatie: 108 candidati, din care 100 respinsi. Ultimul respins a avut note de 3.8 la romana, 5.5 - matematica si 2.1 - biologie. Nici Colegiul Tehnic "A. Saligny" nu a depasit "normele". Si aici, din cei 134 de candidati inscrisi, doar 27 au fost admisi, 7 au absentat, 1 a fost eliminat si 99 au fost declarati respinsi. La Colegiul "Mihai Eminescu" Bacau s-au inscris 13 candidati si niciunul nu a promovat, iar la Colegiul Economic "Ion Ghica" Bacau din 109 candidati, numai 27 au reusit sa treaca. "Au fost multi candidati si din promotiile anterioare, care au terminat liceul acum 10-12 ani. Probabil ca au uitat materia", a mai spus Harasemciuc.

604 candidati au depus contestatii

Pentru a promova examenul elevii erau obligati sa ia note peste 5 la fiecare materie si sa obtina o medie generala de la nota 6 in sus. 604 dintre candidatii respinsi au depus contestatii, iar rezultatele finale vor fi afisate in data de 9 septembrie, dupa reevaluarea lucrarilor.
"Au intrat acum foarte multi corigenti." - prof. Carmen Popa, director Colegiul "H.Coanda" Bacau
"Multi au venit din Italia si Spania si au crezut ca in general in toamna, bacalaureatul se ia mult mai usor. Dar s-au inselat." - prof. Ioan Fercu, director Colegiul Tehnic "Ion Borcea" Buhusi
"Acum au fost si elevii de la frecventa redusa sau cei care au terminat mai de mult scoala si nu au putut sa se ridice la nivelul actual al sistemului de invatamant." - prof. Dana Enache, director Colegiul Economic "I. Ghica" Bacau