Clubul de dezbateri "Neuron"

îndrumător prof. Carmen ZahariaFilmul prezintă o dezbatere de tip Karl Popper ( format 3 la 3), între două echipe care s-au confruntat în cadrul Competiţiei Regionale organizate de ARDOR MOLDOVA, în intervalul 28-31 iulie 2008, la Slănic Moldova.
Echipa afirmatoare - Clubul NEURON, al Colegiului Tehnic Ion Borcea Buhuşi
Echipa negatoare - Clubul DEMOSTENE, al Colegiului Naţional Emil Racoviţă Iaşi
O astfel de dezbatere presupune o pregatire atentă.
Mai întâi se stabileşte o moţiune (temă), adică o propoziţie afirmativă, care să permită celor doua echipe să o susţină, respectiv să o nege, cu suficiente şanse fiecare. Aşadar, moţiunea
trebuie să fie disputabilă, de larg interes şi să se refere la o situaţie/problemă actuală, reală.
Apoi trebuie să existe un arbitru imparţial, care să stabilească echipa câşigatoare în funcţie de argumentaţie, de respingerea argumentelor, de refacerea argumentelor şi de prestaţia vorbitorilor, ca stil. Un alt debater va gestiona timpul vorbitorilor, atât în discursuri, cât şi în timpul întrebărilor încrucişate.
Dezbaterile de acest tip dezvoltă gândirea critică şi abilităţile de a susţine un discurs în spaţiul public, adică îi ajută pe cei ce practică dezbaterile să genereze idei, să le folosească în mod eficient, cu mare putere de convingere.
P.S. A câştigat echipa afirmatoare (ale noastre), care, la Competiţia Naţională, a obţinut locul III la echipe şi locurile I şi IV la vorbitori.
Program de activitate 2008-2009


Istoricul clubului