Liceul Teoretic "Ion Borcea" Buhusi - Bacau

Elita mondială a stilului Enshin Karate, două zile de poveste la liceenii buhuşeni

      Cocheta sală de sport a Colegiului "Ion Borcea" Buhuşi a găzduit, timp de două zile, Seminarul Internaţional al Stilului Enshin Karate. Organizat de Asociaţia CLUB SPORTIV "GEIDO DOJO ASHIHARA" KARATE, reprezentată de sensei Costin Nicolae, antrenor, în parteneriat cu liceul buhuşean, seminarul a fost o veritabilă pledoarie pentru acest sport. Au participat sportivi ai cluburilor din întreaga ţară şi străinătate, dar şi sportivi independenţi. Printre cei aproape 80 de sportivi am remarcat şi prezenţa unora din S.U.A., Japonia, Germania etc.

      La seminar a participat delegaţia mondială de Enshin Karate, coordonată de japonezul Kancho Joko Ninomiya, fondatorul stilului Enshin Karate, 10 dan. N-au lipsit sportivi celebri precum sensei Leon Mtsunayache (campion mondial şi european Sabaki Challenge, proba de luptă), Shihan Chandana Mutsunayache, sensei Jan Reichert, sensei Romulus Rusu. Dintre sportivii din România i-am remarcat pe sensei Gabriel Mareş (Piatra Neamţ ), sensei Sinodor Socea (Bacău) şi pe sensei Marcel Paraschiv (Constanţa). în cadrul seminarului au fost prezentate/asimilate tehnici de karate. Am asistat şi la o probă pentru promovarea la centura de 3 dan a elevului lui sensei Nicolae Costin, Neculai Florea. Antrenorul CS GEIDO DOJO ASHIHARA, sensei Nicolae Costin a eliberat certificate pentru participanţi. A impresionat prezenţa la seminar a multor copii, dar şi a părinţilor acestora.

      A fost o sărbătoare mondială a sportului. Kancho Joko Ninomiya, fondatorul stilului Enshin Karate, între altele, ne-a spus: ,,Sunt pentru prima oară în România. Sunt impresionat de atmosfera de aici. Sensei Nicolae Costin, gazdele acestui important seminar internaţional, au oferit condiţii foarte bune. Este, aici, o sărbătoare mondială a sportului". ,,Pentru mine este o mare satisfacţie faptul că am reuşit să întrunim la Buhuşi elita mondială a acestui sport. Parteneriatul cu liceul buhuşean a fost un succes. Oaspeţii au rămas cu impresii minunate nu doar despre România, ci şi despre Buhuşi. Clubul nostru este prezent de mai mulţi ani în Buhuşi. Am spus mereu că suntem profesionişti cu standarde internaţionale. Am demonstrat asta nu doar prin titlurile obţinute în ţară, ci şi prin recunoaşterea internaţională", ne-a spus sensei Nicolae Costin.

prof. Ion Fercu