Liceul Teoretic "Ion Borcea" Buhusi - Bacau

"Carpe diem" versus "fugit irreparabile tempus"

Adolescenţa este vârsta aceea minunată care cuteză să ia cerurile cu asalt. Impresia aceasta mi-au lăsat-o adolescenţii buhuşeni, de la Colegiul Tehnic "Ion Borcea", care au absolvit ieri cursurile liceale. O minunată paradă a frumuseţii şi entuziasmului, dar şi a lacrimilor mereu în cumpănă, au organizat aceştia în centrul oraşului.

Robe, pancarte, flori, muzică, sloganuri, îmbrăţişări, promisiuni (deja...) de revedere, fiori de nostalgie, aplauzele unui orăşel, fotografii, fotografii, fotografii... Si-apoi, festivitatea de gală, cu un spectacol unic: al imaginilor... Fiecare clasă şi-a prezentat, printr-un film, istoria vieţii de licean.

Superb! Amintiri, imaginaţie, inocenţă, dorinţa de a încremeni timpul, vise, frumuseţe netrucată. Si premierea... Cu diriginţii Andreea Cojocaru, Andreia Păduraru, Oana Maria Andrei, Mihai Bulete, Alexandru Urioc, Mioara Ciocan. Aceleaşi emoţii ca pe podiumul primei clase primare.

Acelaşi freamăt de bucurie al părinţilor, bunicilor, prietenilor, profesorilor... Diana Buric şi Constantin Gavril, şefi de promoţie, au aşezat cireaşa pe tortul unei întâmplări minunate numită competiţie adolescentină. Gaudeamus igitur, în tradiţia multiseculară a unui carpe diem care, mai ales de la Vergilius încoace, încearcă să dea cu tifla acelui fugit irreparabile tempus... Si o umbră de tristeţe care-i curtează inevitabil pe cei care pleacă, fără a fi izgoniţi, din primul lor paradis... "Ultima oră de dirigenţie a scris cu versuri în sufletul meu.... Am râs, am plâns (ca niciodată) şi am jurat să-i păstrez mereu în inimă. Astăzi a finalizat cursurile liceale, nu doar o promoţie de elevi, ci o promoţie de prieteni! Am învăţat multe împreună, dar un lucru aş vrea să fie pe viaţă: indiferent cât ai şi cât ştii, nimic nu are valoare dacă nu poţi dărui!", ne-a spus prof. Andreea Cojocaru. Prof. Oana Maria Andrei a zis cu emoţie: "Am coordonat nişte elevi responsabili şi maturi în gândire, copilăroşi uneori, care au ştiut, ca nimeni alţii, să-şi stabilească ţeluri, priorităţi. Le doresc să-şi împlinească aspiraţiile şi, orice profesie ar îmbrăţişa, s-o practice cu drag şi seriozitate".

"Cheia succesului implică dorinţa de a reuşi, încrederea în tine şi în faptul că niciodată nu trebuie să renunţi la visul tău, indiferent de lucrurile care îţi spun că nu poţi. Si astfel, dorindu-ţi să realizezi mai mult decât ai făcut ieri şi asumându-ţi riscul de a pierde, vei ajunge pe un drum, unde totul este posibil şi tot ce-ţi doreşti se va îndeplini. În consecinţă, îi îndemn pe colegi să-şi asume riscuri şi să creadă în ei." Diana Buric, lidera "umaniştilor"

"Liceul, un drum de-a lungul căruia am învăţat o mulţime de lucruri, am cunoscut persoane deosebite şi, în cele din urmă, am reuşit să-mi formez personalitatea. Copilul timid şi nesigur de la început s-a transformat într-un tânăr încrezător şi sigur pe forţele proprii. Această schimbare a fost posibilă mulţumită oamenilor minunaţi pe care i-am întâlnit de-a lungul celor patru ani, care m-au ajutat să-mi descopăr adevăratul potenţial". Constantin Gavril, liderul "realiştilor"

Prof. Fercu Ion